
مبانی حقوق اداری
معرفی دوره
علم حقوق دارای دو شاخه اصلی حقوق داخلی و حقوق خارجی است و نیز از نظر دایره اجرایی، به دو بخش حقوق عمومی و خصوصی تقسیم میشود؛ حقوق اداری را میتوان به نوعی حقوق داخلی عمومی دانست که وظیفه آن نیز تعیین حقوق و تکالیف سازمانهای دولتی در مقابل ذینفعان و نظارت بر این سازمان خواهد بود.
این نظارت تنها روی اعمال مربوط به خدمات عمومی بوده و به فعالیتهای سیاسی و قضایی بخش دولتی ارتباطی ندارد. قواعد و احکام این حقوق بر فعالیتها و تصمیمات ادارات دولتی نظارت داشته و با برقراری حاکمیت قانون از حقوق شهروندان نیز حمایت میکند.
قواعد و مقررات مربوط به حقوق اداری، بر خلاف شاخههای دیگر مثل حقوق مدنی Tحقوق تجارت و … بهصورت مجموعهای قانون مدون و یکپارچه نمیباشد و نمیتوان حقوق اداری را به عنوان یک رشته مستقل به دیگر حوزههای حقوق اضافه کرد. البته با سایر رشتههای حقوقی پیوندی ناگسستنی دارد. هدف اصلی این حقوق تأمین منفعت عمومی است که با کمک آن شناخت و ابزارهای لازم نیز به اشخاص حقیقی و حقوقی داده میشود.
افراد اهداف دوره:
مخاطبان این دوره، مدیران، کارشناسان اداری و نیز استادان و دانشجویان رشتههای مدیریت دولتی، سیاستگذاری-حکمرانی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت رفتار سازمانی و مدیریت بازرگانی هستند؛ به طور کلی میتوان گفت این دوره برای تمام افرادی که به نحوی با بخش عمومی سروکار دارند و عموم شهروندان مورد نیاز است تا به حقوق خود و ساختار و تکالیف بخش دولتی آگاه شوند و به نحو صحیحی در خصوص خدمات عمومی، مطالبهگری کنند و در نهایت زیست مدنی باکیفیتی در جامعه داشته باشند.
چشمانداز و اهداف دوره
آگاهیبخشی در خصوص حقوق و تکالیف شهروندان در مواجهه با بخش دولتی و متقابلا وظایف بخش عمومی در خصوص مردم به عنوان پیشنیاز زندگی در جامعه و آشنایی شهروندان با نحوه مطالبه خلق ارزش عمومی و منفعت عمومی.
پیش نیازهای دوره
پیشنیاز خاصی لازم نیست؛ هرچند آشنایی با مبانی اولیه مدیریت دولتی میتواند برقراری ارتباط بین مفاهیم این دوره و مفاهیم پایهای مدیریت در بخش دولتی را تسهیل کند.
ویژگیهای شاخص دوره
این دوره به صورت تعامل با فراگیر خواهد بود و به وی کمک می کند تا مبانی اولیه موردنیاز حقوق اداری را به صورت خلاصه و جامع بیاموزد.
انتظارات از دانشپذیران در پایان دوره
آشنایی با ساختار و وظایف بخش عمومی و نیز آشنایی با حقوق عمومی شهروندی.
سرفصل های دوره
جایگاه حقوق اداری، تعریف آن و خاصیت حقوق اداری
اشخاص حقوقی در حقوق خصوصی و حقوق عمومی
عمل عمومی و انواع آن
اعمال اداری و انواع آن
اعمال سیاسی
اعمال تقنینی
اعمال قضائی
حقوق و تکالیف اشخاص حقوقی
اقسام اقامتگاه از منظر حقوقی و اقامتگاه کارکنان دولت در حقوق اداری
تفویض اختیار و وکالت در حقوق اداری و تفاوت آنها
تعریف قانون در مفهوم “خاص” و “عام”
زمان لازمالاجرا شدن قانون
روزنامه رسمی کشور
عطف به ماسبق و جهل به قانون
اعتبار و ارزش کپی
اعتبار و ارزش گواهی برابر با اصل و مراجع صدو رآن
اعتبار اثر انگشت
ابلاغ و انواع آن
متهم و مجرم
تخلف اداری و فساد اداری
موارد مرتبط
نظرات
متوسط امتیازات
جزئیات امتیازات
قیمت
عضو هیئت علمی دانشگاه مهرالبرز